Reisorganisatie gaan belasting vakantie voor milieu bij reis kenbaar maken

De meeste Nederlanders gaan één of meerdere keren per jaar op vakantie. Vaak is het buitenland de bestemming. Boeken we een reis los (zonder overnachting e.d.), dan wordt er nauwelijks nog gekeken naar de belasting voor het milieu. Wanneer er een enorme omweg moet worden gemaakt met het vliegtuig, maar de prijs is wat lager, dan kiest vrijwel iedereen nu voor de goedkoopste vlucht. Door expliciet duidelijk te maken wat de belasting van de reis is, uitgedrukt in CO-2 uitstoot wordt geprobeerd mensen bewuster te maken van hun keuzes. Bij het boeken van een vakantie komt dit nog onvoldoende naar voren waardoor dit door verschillende reisorganisatie binnenkort kenbaar wordt gemaakt.

Reisorganisatie werken samen met Hogeschool Breda

Om de hoeveelheid CO-2 vast te stellen voor een reis werkt reisbrancheorganisatie ANVR samen met de hogeschool van Breda NHTV. Samen hebben zij een rekenmodule ontwikkeld waarbij de emissies direct inzichtelijk moeten worden. De hoop is dat meer mensen bewuster kiezen voor een meer duurzame vakantie dan nu het geval is. Critici zeggen dat er wel meer factoren een rol spelen op de belasting van het milieu dan de CO-2 uitstoot alleen. ANVR geeft hierop te kennen dat “dit een eerste belangrijke stap is; enorme vooruitgang ten opzichte van de huidige situatie. In de toekomst willen we meer variabelen meenemen.”

milieubelasting-vakanties

Milieubelasting wordt niet alleen voor het vervoer berekend

Niet alleen de manier van vervoeren van plek A naar plek B wordt in kaart gebracht voor wat betreft de CO-2 uitstoot; ook het verblijf wordt uitgedrukt in een milieubelastingcijfer. Een luxe accommodatie met zwembaden, sauna’s en bijvoorbeeld excursies met een quad of jetski hebben een zware belasting op het milieu. Dit wordt echter nog breder getrokken; tennisbanen of golfbanen bijvoorbeeld hebben ook een negatieve invloed, omdat dit veel ruimte inneemt.