Langlopende reisverzekering

Een langlopende reisverzekering is hetzelfde als een doorlopende reisverzekering: een reisverzekering die voor een heel jaar wordt afgesloten en niet voor één specifieke, korte vakantie. Alle reizen – vakanties, zakelijke reizen, dagtochtjes naar het buitenland – die in een jaar ondernomen worden, vallen onder een langlopende verzekering.

Toch worden ook voor eenmalige vakanties vaak langlopende verzekeringen afgesloten in plaats van een kortlopende. Dit komt omdat de premies voor een kortlopende reisverzekering per dag hoger zijn dan voor een langlopende verzekering. Hierdoor is er een omslagpunt waarna het voordeliger is een doorlopende verzekering af te sluiten.

 

Kosten langlopende verzekering versus kortlopende verzekering

Als u als alleenstaande op vakantie gaat, is het vanaf drie à vier weken op jaarbasis voordeliger om een langlopende verzekering af te sluiten. Gaat u met uw partner, dan is een langlopende reisverzekering na 21 reisdagen – niet per se aaneengesloten – goedkoper dan een kortlopende reisverzekering. Als u met partner en kinderen reist, dan is het na twee weken al gunstiger om een langlopende reisverzekering af te sluiten.

Tussentijds wijzigen van een langlopende verzekering

Meestal is het mogelijk om voor een specifieke reis uw langlopende verzekering uit te breiden. Als u bijvoorbeeld een langlopende verzekering zonder wintersportdekking heeft, kunt u voor uw (onverwachte) wintersportvakantie een aanvullende dekking regelen. Ook is het bij de meeste verzekeraars mogelijk een dekking voor Europa eenmalig om te zetten in een werelddekking.

 

Opletten met langere reizen

Er zijn verzekeringsmaatschappijen die bij de langlopende reisverzekering als extra voorwaarde stellen dat de verzekering alleen geldt bij reizen van een maximaal aantal dagen. Een langlopende reisverzekering waarbij geen maximum geldt voor het aantal aaneengesloten dagen is vaak wat duurder, maar als uw voorgenomen reis langer duurt dan het aantal dagen dat uw maatschappij dekt, dan moet u deze extra verzekeren waardoor u toch weer duur uitkomt.