Vergoeding bij missen vlucht, bus of trein?

Recht op een vergoeding van je reisverzekering als je je vlucht of bus mist?

Het klinkt zo stom; je mist je vlucht, trein of bus omdat je je vergist hebt in het tijdstip, je in de file hebt moeten staan, je te laat bent vertrokken of dat je taxi een lekker band had. Tal van oorzaken die buiten de schuld om liggen van het reisbureau of de vliegmaatschappij. Doorgaans zal een reisverzekeraar hiervoor geen vergoeding uitkeren. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Deze verschillen per reisverzekeraar en zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden van de reisverzekering zelf.

Uitzonderingssituaties

Het kan toch voorkomen dat een reisverzekeraar een vergoeding uitbetaalt wanneer je je vlucht of bus mist. In onvoorziene omstandigheden, zoals ziekte of het verblijf in een ziekenhuis in het buitenland, kan je aanspraak maken op een vergoeding voor een nieuw ticket. Dit staat echter vaak opgenomen in de polis van de annuleringsverzekering. Let daarom goed op of in jouw reisverzekering ook een annuleringsverzekering is opgenomen. Voor familieleden in de eerste graad (ouders, broers, zussen en kinderen) geldt overigens hetzelfde. Vrijwel alle reisverzekeraars zullen dan tot een vergoeding overgaan als het missen van de vlucht uit overmacht voortkomt.

Overstappen van vlucht binnen dezelfde maatschappij

Het komt helaas geregeld voor dat vluchten die op elkaar aan moeten sluiten vertraagd zijn. De aansluiting op de volgende vlucht kan dan gemist worden. Vaak maak je dan aanspraak op een vergoeding bij de vluchtmaatschappij in kwestie. Vervelend hierbij is dat de meeste maatschappijen hier niet erg proactief in zijn en dus wordt er ook wat van de assertiviteit van de passagier gevraagd.

Het kan ook zo zijn dat het reisbureau een vergissing heeft gemaakt. Stel hen dan aansprakelijk voor de extra kosten die gemaakt moeten worden. Wanneer je bij een vlucht niet op komt dagen, omdat je bijvoorbeeld de aansluiting mist, dan is jouw retourvlucht ook niet meer geldig. Lang niet iedereen is zich hier van bewust, maar dit is dus iets om absoluut rekening mee te houden. Neem zelf contact op met de partijen in kwestie om de retourvlucht alsnog goed af te stemmen. De reisverzekeraar kan hier een ondersteunende rol in vervullen, maar het is niet gebruikelijk dat zij dit geheel uit handen nemen.